Wednesday, July 1, 2009

Me, Australia & BM



Australia - ok, aku mungkin terlambat banyak. Orang lain sibuk bercerita pasal Transformer - Revenge of The Fallen aku pula sibuk nak bercakap pasal Australia.. crickey!

Begitupun, aku sebenarnya baru berkesempatan menonton Australia - terima kasih untuk hubby yang belikan DVD cetak rompak di Batu Feringgi semasa kami berhujung minggu dengan anak-anak kat sana minggu lalu.

DVD cetak rompak, uiihh haram tu! Kau menyokong membunuh industri, panjang saja mulut kawan aku bagi komen. Tapi lepas tu dia sibuk tanya lagi, berapa ringgit, gambar cantik tak, beli kat mana? Apa barang!

DVD cetak rompak ni bagus juga, sebab ia satu usaha mendekatkan filem yang bagus pada golongan marhaen. Kalau tak, nak beli DVD asli golongan marhaen tak mampu. Jadi, ia secara tak langsung membolehkan Bahasa Inggeris itu dekat dengan golongan marhaen. Ialah, itu persediaan awal... mana tau kut-kut PPSMI dikekalkan.. kut-kut la..

Ok, cerita pasal Australia pulak. Aku tak pernah suka negara ni sebenarnya sebab aku ni anak-anak zaman hubungan ‘keras kepala’ Tun M dengan Keating. Ok, sesiapa yang tak tahu, boleh semak balik sejarah hubungan diplomasi Malaysia-Australia.

Tapi, filem ni buat aku jatuh hati dengan Australia. Tapi, watak Flactcer itu macam watak Keating versi filem, mungkin? Sebab, ini cerita lama, aku tak nak buat review lah.. sebab semua orang dah tengok. Aku saja yang tertinggal bas.

p/s - Maafkan BM aku yang ala-ala bahasa pasar hari ini.Aku penat menyiapkan artikel serius gila babas dan sebuah cerpen yang banyak kali diedit, diubah tajuk oleh aku sendirilah supaya ia menjadi ‘terkena pada batang hidung’ subjek... escapisme? uuu.. how hypocrite ? :D

BTW - tangguhkan perjalanan anda ke negara-negara yang berisiko tinggi dengan selesema babi antaranya Australia!

11 comments:

Rebecca Ilham said...

Akak,

saya suka sangat-sangat-sangat filem ini! Boleh teresak-esak beberapa kali sepanjang 3 jam dalam panggung. Ini semua sebab mak cik sebelah saya menangis jugak. Hahahaha.

Tapi sebagai filem yang dicommissionkan oleh Lembaga Pelancongan Australia pada Baz Luhrmann (my favorite filmmaker), memang sinematografi dia cantik. Dan saya suka sebab Luhrmann bangkitkan tentang diskriminasi terhadap kaum Aborigin. Industri penternakan lembu milik Lady Ashley itu pun menarik. Terasa nak pindah ke Australian outback dan menternak lembu sepenuh masa pun ada, hahaha

Fizahanid said...

Becky,
Betul.. akak pun jatuh cinta dgn Australia tiba-tiba. (atau akak makin minat kat hugh jackman kut sebenarnya? hahahahha)
Ya, akak pun tersentuh melihat Nullah.

Anuar Manshor said...

Ooo kesimpulannya jangan pergi ke Australia ya?

Fizahanid said...

Anuar,
heheh.. bijak bijak

kiranajoe said...

kalau bos bagi trip kejer ke Australia, nak tolak ke nak pegi ek...?huhuhuh ada trip pi korea kak tapi takut diorg tiba2 lancar perang nuklear..tggl abu laaa jawabnya.

Fizahanid said...

Kirana,
Australia dalam keadaan sekarang? uiiihh.. tak nak !
Rasanya, dalam keadaan sekarang perjalanan ke mana-mana negara luar M'sia patut ditangguhkan.

kakchik said...

jom pi siam...hahaha...

ksha

Fizahanid said...

Kak Chik,

I bukan takat pi, dah dapat orangnya sekali.. heheheheh

chik na said...

sempat tau iklan bersuami org siam...sawadikap...masuk kot pintu kuar kot tingkapppp....ok lah akak dah weng ni nite nite

chik na said...

eh lupa chik na tu akak la kak nurul

Fizahanid said...

Chik Na,
Hahahhaha... sepai sepai .. :D
Uii... tak leh ler kutuk2 boss lagi, bos baca blog I, siap tinggal komen lagi... !

Apa ada dengan Aku Anjing ?

Aku Anjing mungkin tajuk yang mengejutkan untuk sebuah kumpulan cerpen. Namun bagi pengarang, Saifullizan Yahaya, Aku Anjing dipil...