Tuesday, January 12, 2010

Munich Selepas Lima Tahun

Banyak kali mendengar mengenai kehebatan filem Munich. Namun saya tidak kesempatan menontonnya. Sedar-sedar sudah lima tahun Munich diterbitkan. Kemudian, peluang mengunjung Munich membuat hati semakin kuat untuk menonton Munich.


Akhirnya selepas lima tahun, saya tergerak hati menulis tentang Munich selepas menontonnya kelmarin. Ia kisah perjuangan. Perjuangan Yahudi. Ia juga kisah benar yang diangkat dari kejadian pembunuhan 2 atlit Yahudi di Sukan Olimpik 1972 manakala 9 lagi ditahan sebagai tebusan. Sembilan yang akhirnya mati ditangan Yahudi.


Munich adalah rentetan kisah selepas itu. Bagaimana lima lelaki memburu seorang demi seorang pemain di sebalik tabir tragedi itu. Walau dilihat daripada sudut mana pun, dalam konteks filem Munich yang disorot dari watak Avner, saya masih melihat keegoaan dan kekejaman Yahudi di situ.


Mulanya Avner angkuh sekali membunuh seorang demi seorang yang dipercayai terbabit dengan pembunuhan di Munich. Ayat-ayat yang ditutur oleh rakan sepasukan seperti; bangsa Yahudi adalah bangsa yang hebat", "Yahudi tidak membuat salah, musuh Yahudi yang bersalah" menonjolkan secara terang terangan keegoaan Yahudi.


Golda Meir dalam Munich seperti Golda Meir yang dikenali dunia Islam. Perempuan yang meneraju Israel atas kepercayaannya, "Keberadaan Israel merupakan kewujudan janji yang telah diikrarkan Tuhan sendiri."

Lalu tidak hairan, Meir pernah mengugurkan kandungannya kerana berasakan tanggungjawabnya pada Zionist memungkinkan dia tidak punya banyak masa untuk beranak!

Tragedi Munich berlaku di zaman Meir, justeru Meir mengeluarkan arahan kepada Mossad memburu lelaki-lelaki Palestine yang terbabit dengan tragedi Munich. Untuk Meir, "save our citizens and condemn the unspeakable criminal acts committed." Untuk itu lelaki Islam Palestine hanyalah pengganas yang perlu dibunuh kerana tidak beradab membunuh warga Israel.

Saya suka perdebatan antara Avner dan Ali di 'safe house' . Saya mendidih mendengar kata-kata Avner kepada Ali, "kau tidak bernegara".

Namun kata-kata bidasan Ali lebih mengkagumkan, terutama apabila dia menyebut, 'lebih baik mati di negara sendiri,'

Munich dari kaca mata Avner di akhir cerita semakin berkecamuk dengan perasaan. Apabila melakukan satu kematian demi satu kematian, Avner mula terfikir adakah sebenarnya lelaki yang dibunuhnya itu benar-benar bersalah.

Kemudian, ada satu babak Avner akhirnya membunuh 9 tahanan Yahudi di lapangan terbang, mungkin sebagai kemuncak kekeliruannya.


Mainan perasaan itu mungkin sebagai tarikan dan menyisip ideologi Yahudi juga manusia yang berperasaan. Yang diburu kekesalan, yang diburu kekeliruan. Namun untuk saya, Yahudi bukanlah manusia.


Dari segi perfileman, saya melihat ia filem yang baik walaupun pengkisahannya tidak selari dengan kefahaman saya. Ia seperti kita melihat seorang bukan Islam menyebut Allah sebagai tuhan mereka, tuntutan dari segi perlembagaan itu mungkin betul TETAPI dari segi keharmonian, kesejahteraan hidup bersama dalam satu negara dan saling hormat menghormati dalam beragama, ia menjadi sangat songsang.


No comments:

Apa ada dengan Aku Anjing ?

Aku Anjing mungkin tajuk yang mengejutkan untuk sebuah kumpulan cerpen. Namun bagi pengarang, Saifullizan Yahaya, Aku Anjing dipil...