Tuesday, April 4, 2017

Warna apa Murakami ??Buku ini sudah lama saya baca. Sudah ada terjemahan dalam bahasa Melayu pun.

Ok, untuk saya naskhah ini sebenarnya memaparkan jalan  cerita terlalu mudah jika mahu dibandingkan dengan kebanyakan novel yang ditulis oleh pengarang Malaysia.
(Serius kadang kala penulis Malaysia tulis hal-hal besar yang so seriusss... ehem, termasuk saya kut ! tapi ya bukan semua  !)

Malah, sebenarnya pengalaman membaca naskhah sebahagian pengarang Jepun, tidak banyak 'cerita' yang dikutip. Ia hanyalah penceritaan yang disempurnakan dengan teknik dan eksperimen dalam berkarya, yang kemudiannya bergantung kepada cita rasa pembaca.

Secara ringkas, itu yang boleh disimpulkan sesudah menamatkan Colorless Tsukuru Tazaki and his Years of Pilgrimage tulisan novelis Jepun, Haruki Murakami.

Publisiti meluas tentang Murakami terutama pencalonan untuk mendapat Hadiah Nobel (Kesusasteraan) yang sudah hampir tiga tahun berturut-turut tidak memihak kepadanya, selain kesanggupan pembaca di Britain yang bermalam di luar kedai buku semata-mata untuk mendapatkan novel ini ternyata memberi publisiti yang luar biasa terhadap Murakami.

Pembaca yang kali pertama membaca tulisan Murakami mungkin sedikit kecewa sementara yang biasa membaca tulisannya tidak terlepas daripada membandingkan dengan naskhah terdahulunya, Norwegian Wood atau mungkin Sputnik Sweetheart.

Bagaimanapun, keunikan Colorless Tsukuru Tazaki and his Years of Pilgrimage juga tersendiri.

Ia mengisahkan tentang Tsukuru Tazaki yang tersingkir daripada persahabatan dengan empat rakan karibnya sejak remaja tanpa dia tahu apa sebabnya.

Meskipun mampu meneruskan kehidupan, tetapi Tazaki masih tertanya-tanya mengapa dia tersingkir daripada persahabatan itu sementara rasa rendah diri yang menyelubungi menyebabkan perasaan ingin tahu itu mati.

Persahabatan yang akrab dengan Sara membuat dirinya terdorong untuk kembali ke kampung halaman dan mencungkil rahsia zaman remaja.

Bukan karya Murakami yang terbaik, tetapi pasti sahaja antara novel yang baik untuk dibaca.


No comments:

Apa ada dengan Aku Anjing ?

Aku Anjing mungkin tajuk yang mengejutkan untuk sebuah kumpulan cerpen. Namun bagi pengarang, Saifullizan Yahaya, Aku Anjing dipil...